SU-LUX.ba, koji će uskoro preći na domenu LUX.ba, od 1. marta 2018. godine, odnosno 26. Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zvanično je pušten u rad.

Osnovni motiv za pokretanje jedinog bosanskohercegovačkog borilačkog portala bila je činjenica da medij ovakve prirode ne postoji u našoj zemlji, ali i medijska marginalizacija borilačkih sportova u odnosu na one druge. Nogomet zauzima veliku većinu prostora na ‘ravnopravnim’ sportskim portalima u državi, a naći ćete i mnoge portale gdje se piše samo o nogometu.

Posmatrajući sve olimpijske sportove, od nezavisnosti imamo tek osam seniorskih svjetskih i evropskih medalja, a od toga šest njih stiglo je iz borilačkih sportova. Judistkinja Larisa Cerić ima dvije evropske (srebro, bronza) i jednu svjetsku medalju (srebro), judista Amel Mekić bio je prvak Evrope, dok je prvu veliku medalju za Bosnu i Hercegovinu na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu donio judista Davor Vlaškovac (bronza). Bokser Memnun Hadžić osvojio je evropsku bronzu.

Muzej sportova u Lyonu kao prvu veliku međunarodnu medalju za nezavisnu državu zabilježio je bronzu na Mediteranskim igrama 1993. godine karatiste Eldina Pekmeza, dok je prvo zlato na Mediteranskim igrama osvojio bokser Almedin Fetahović.

Obratimo li pažnju na historijske rezultate za naše profesionalne takmičare pod zastavom Bosne i Hercegovine, možemo istaći da je Irma Balijagić prva bokserka (neovisno o spolu) koja je boksala za jednu od četiri velike svjetske titule pod zastavom Bosne i Hercegovine, da je Damir Beljo prvi koji je osvojio evropsku titulu u jednoj od četiri najjače svjetske asocijacije, da je Dževad Poturak prvi koji je nastupio za najjaču svjetsku kickboxing organizaciju ‘K-1’, da je Denis Stojnić prvi koji je nastupio za najjaču svjetsku MMA organizaciju Ultimate Fighting Championship (UFC), da je Mirsad Bektić prvi koji je dospio u 15 najboljih na svijetu na listi UFC-a…

SU-LUX.ba portal već je dao i prvu borilačku nagradu  (prva bosanskohercegovačka MMA nagrada) koja je otišla u ruke MMA borca Roberta Soldića za najbolju MMA završnicu  u 2017. godini.

Napravili smo i prvu bosanskohercegovačku „P4P“ listu najboljih bosanskohercegovačkih MMA boraca koju možete vidjeti ovdje, a koju ubuduće možete pratiti na Instagram profilu mma.bosnia.herz.

Naš portal već do sada (1.3.2018. godine) podržali su mnogi poznati sportisti, a fotografije istih u majicama našeg portala možete pronaći na ovom linku: https://imgur.com/a/cFdQn.

Pored bosanskohercegovačkih sportista u borilačkim sportovima tu su i uskoro nadamo se treći igrač pod bh. zastavom u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta NBA Džanan Musa i hrvatska bokserka i bivša IBF prvakinja svijeta Ivana Habazin.

Na Facebook mreži nas možete pronaći pod imenom Sportsko udruženje „LUX“, dok nas na instagramu možete pronaći kucajući korisničko ime suluxsport.

Svi koji su zainteresirani da sa bilo koliko novaca financijski pomognu ovaj projekat mogu nam se javiti na društvenim mrežama gdje imamo profile (dakle Facebook: Sportsko udruženje „LUX“ i Instagram: suluxsport).

KONTAKT

SUAN DEMIROVIĆ
predsjednik

su-lux@hotmail.com
e-mail

061 418 840
mob